ינשוף פיננסי

מחיר הזהב שובר שיאים: למה זה קורה?

שיא של כל הזמנים במחיר הזהב

מחירי הזהב והעלייה הנוכחית

מחירי הזהב נמצאים במגמת עלייה משמעותית, כשהם עומדים נכון להיום על כ-2,760 דולר לאונקיה. מגמה זו חורגת מתפקידה המסורתי של המתכת כהגנה מפני אינפלציה, ומושכת משקיעים רבים לגלות את העולם של השקעה בזהב. אך בכל זאת, היא מביאה עמה שאלות רבות לגבי הגורמים מאחוריה. 

ההיסטוריה של הזהב

בשנות ה-70, כאשר ארצות הברית ניתקה את הקשר בין הדולר לזהב, מחירו זינק והצליח לגבור על האינפלציה והתשואות בשוק המניות. לעומת זאת, בעשורים של שנות ה-80 וה-90, הזהב נחלש בהשוואה לביצועי המניות, כשהשוק המנייתי עלה באופן עקבי. העשור הראשון של המאה ה-21 שינה את המגמה, כאשר הזהב זינק במקביל לנפילות בשוק המניות, והמחיר שלו שבר שיאים חדשים.

על פי נתונים היסטוריים, מאז 1970, הזהב מתגאה בקצב צמיחה שנתי של 7.5%. עם זאת, הוא היה באמת בולט בשנות ה-70. בטווח הארוך יותר, הזהב מצליח לעמוד בקצב האינפלציה, אך לרוב פיגור מאחורי הביצועים של שוק המניות. הסיבה לכך היא שמניות מציעות הגנה אינהרנטית על אינפלציה, שכן רווחי החברות עולים עם המחירים, מה שמגדיל את הרווחים והדיבידנדים.

גורמים משפיעים על העלייה במחיר הזהב

אם העלייה במחירי הזהב אינה נובעת מאינפלציה טהורה, אז מה גורם לעלייה? התשובה טמונה בפחד ואי וודאות.

נכס מוחשי: בניגוד למניות או אג"ח, הזהב הוא אובייקט פיזי, מה שהופך אותו לאטרקטיבי בעידן של נכסים דיגיטליים.

משמעות תרבותית: לזהב יש ערך היסטורי ותרבותי עמוק בחברות רבות, מה שמגדיל את הביקוש אליו.

עתודות הבנק המרכזי: ממשלות ברחבי העולם מחזיקות ברזרבות זהב, מה שמגביר את הביקוש למתכת.

מה קורה עכשיו?

אנליסטים בשוק מייחסים את העלייה הנוכחית בגורמים אחרים מלבד אינפלציה. אחת הסיבות המרכזיות היא אי הוודאות הגיאופוליטית הנובעת מהסכסוך המתמשך באוקראינה ובאזור המזרח התיכון. חוסר היציבות הגביר את הביקוש לנכסי מקלט בטוח כמו זהב.

בנוסף, ההתבטאויות האחרונות של בכירי הפד, ובמיוחד ג'רום פאוול, על הורדות ריבית עתידיות עשויות להסביר את העלייה. נכסים ללא תשואה כמו הזהב נוטים לעלות כאשר שיעורי הנכסים החלופיים יורדים. אך כעת, הריבית גבוהה יחסית, והציפיות הן שהיא תישאר גבוהה גם לאחר קיצוצים אפשריים של הפד.

היחלשות הדולר האמריקאי גם היא שחקה תפקיד מרכזי בעלייה במחירי הזהב. כאשר הדולר חלש יותר, זהב הופך לאטרקטיבי יותר עבור קונים בינלאומיים, שכן דולר זול מאפשר להם לרכוש יותר זהב.

סיכום

למרות שחששות האינפלציה עשויים לא להיות המניע העיקרי לעלייה הנוכחית, האינפלציה בארה"ב עומדת על כ-3.2% ומשפיעה גם היא על מחיר הזהב. תהליכים גיאופוליטיים, ריבית גבוהה יחסית וחולשה של הדולר האמריקאי כולם מהווים גורמים קריטיים לעלייה הנוכחית במחירי הזהב. עם זאת, יש להמשיך לעקוב אחרי המגמות כדי להבין את השפעותיהן על שוק הזהב בעתיד.

דילוג לתוכן