וורן באפט, "האורקל מאומהה", הוא אחד המשקיעים הבולטים והמצליחים ביותר בעולם. עם הון אישי של למעלה מ-130 מיליארד דולר, באפט הצליח להגיע להישגים מרשימים בזכות גישה ייחודית לבחירת החברות בהן הוא בוחר לשים את כספו.
מהם העקרונות שמנחים אותו לפני שהוא משקיע בחברה?
אלו הם חמשת הגורמים המרכזיים שבאפט בודק לפני כל השקעה:
1. החפיר: חומת ההגנה הכלכלית.
באפט מחפש תמיד חברות שיש להן יתרון תחרותי משמעותי שלא ניתן לאתגר אותו, המכונה "חפיר כלכלי". יתרון כזה יכול לנבוע ממספר מקורות:
- מותג מוביל וחזק: חברות כמו קוקה-קולה ואפל נהנות מזיהוי מותג חזק ומוכר, הנשען על נאמנות לקוחות גבוהה. לקוחות קונים את המוצרים שלהן שוב ושוב, מעדיפים אותן על פני מתחרים, והן יכולות לשמור על רמות מחיר גבוהות יותר.
- אפקט הרשת: חברות כמו ויזה ופייסבוק מפיקות תועלת מכך שככל שמספר המשתמשים שלהן גדל, כך גם ערכן עבור כל משתמש עולה. יותר משתמשים מביאים ליותר שימושיות ורלוונטיות של הפלטפורמה.
- עלויות מעבר גבוהות: בתחומים כמו תוכנות מחשב, לקוחות נרתעים מלעבור לספק אחר בשל העלויות והסיכונים הכרוכים בכך, והם נשארים נאמנים לספק הנוכחי.
באפט ציין פעם: "הדבר החשוב ביותר בהערכת עסקים הוא להבין כמה גדול החפיר הכלכלי מסביב לעסק", את זה אמר וורן באפט לקהל מ-1991 של סגל וסטודנטים של נוטרדאם. ב-2007, באפט חזר והדגיש את החשיבות במכתב השנתי של ברקשייר האת'וויי לבעלי המניות, "לעסק מוצלח באמת חייב להיות "חפיר" מתמשך שמגן על תשואות מצוינות על הון מושקע".
2. "אדם טוב במקום הנכון" – האנשים שמובילים את החברה חשובים לא פחות.
פרמטר חשוב נוסף שבאפט מחפש הוא קיומה של הנהלה מצוינת בחברה. הוא מעדיף להשקיע בחברות המנוהלות על ידי אנשים נבונים, בעלי יושרה ומחויבים לטובת בעלי המניות. באפט מחפש צוות ניהולי שתורם לצמיחה והתפתחות ארוכת טווח ויודע לנהל היטב את ההון ולהשקיע אותו בצורה חכמה ושתניב תשואה גבוהה למשקיעים.
באפט אמר: "כשאנחנו משקיעים בעסקים מצוינים עם הנהלה נהדרת, תקופת ההחזקה המועדפת עלינו היא – לנצח.
3. מודל עסקי פשוט וברור
באפט נמנע מהשקעה בתעשיות סבוכות מדי, שקשה להבין את מנגנוני הפעילות שלהן. הוא מעדיף לבחור בחברות עם מודלים עסקיים פשוטים וברורים, היכולים להינתח בצורה טובה יותר. רק כך ניתן לזהות ולהעריך כראוי את הסיכונים והסיכויים הגלומים בפעילותן. באפט מודע היטב לגבולות הידע שלו והוא נמנע מהשקעה בתחומים שאינו שולט בהם. כך הוא מקטין את הסיכויים לקבל החלטות לא נכונות.
באפט אמר: "לעולם אל תשקיע בעסק שאתה לא מבין אותו."
4. פוטנציאל צמיחה לטווח ארוך
למרות שבאפט מתויג בתור "משקיע ערך" המחפש מניות זולות יחסית לשווי הפנימי שלהן, הוא גם מכיר בחשיבות של פוטנציאל הצמיחה העתידי של החברה והוא גם מוכר כמשקיע לטווח ארוך. באפט מחפש חברות הפועלות בשווקים גדלים, או שיש להן אפשרויות להשקיע את רווחיהן חזרה בפעילות ולהתרחב.
5. מרווח ביטחון – "Margin Of Safety"
העיקרון המרכזי של באפט הוא לרכוש מניות של חברות איכותיות במחיר הזול משווין האמיתי. עקרון זה למד מבאפט מהמורה שלו, בנג'מין גראהם, אבי גישת ההשקעות ערך. הוא תמיד משאיר לעצמו "מרווח ביטחון" כלשהו, כך שאם יתרחש זעזוע כלכלי זמני בשוק, השווי של המניה יישאר גבוה מהמחיר ששילם. זוהי דרך נוספת שבה הוא מקטין סיכונים.
"מחיר זה מה שאתה משלם, ערך זה מה שאתה מקבל"
עיקרון בונוס:
הבנה עמוקה של כוח הריבית דריבית
מעבר לעקרונות היסוד, באפט הוא גם מומחה בהבנת כוחה של הריבית דריבית על פני שנים רבות. גם תשואה צנועה למדי, אם היא מצטברת במשך עשרות שנים, עשויה להניב הון עצום.
באפט הצליח להשיג זאת בזכות ההתמקדות שלו בקבוצה של חברות איכותיות והשקעה ארוכת טווח בהן, ביחד עם סבלנות רבה וסובלנות סיכון גבוהה.
באפט אמר: "ריבית דריבית היא כמו פלא מתמשך. היא יכולה להפוך סכומים קטנים להון עתק."
סיכום:
חשוב לזכור – השגת תשואה אינה מובטחת.
גישתו הייחודית של באפט אכן הניבה תוצאות מרשימות, אך היא אינה מהווה הבטחה להצלחה גורפת בהשקעות. יש לקחת בחשבון שמדובר בסגנון השקעה ארוך-טווח, המתאים למי שסובלני ויכול לעמוד בתנודתיות של השווקים. כמו כן, חשוב להיזהר מלחקות באופן עיוור את הפוזיציות שבאפט נוקט בהן ולהשתמש בדרך החשיבה וההערכה שלו, אך להפעילה על פי מטרות ההשקעה והרמת הסיכון האישית של כל משקיע. זכרו – אין כמו הבנה וניתוח עצמאיים כדי להגיע להחלטות השקעה נכונות.
באפט הראה פעם אחר פעם שאין תחליף למצוינות ולעמידה בעקרונות. העקביות, הסבלנות והקפדה על יתרון תחרותי, ניהול טוב, פוטנציאל צמיחה, שווי הוגן ומודל עסקי פשוט הם שמובילים אותו להישגים אדירים. אמנם הציבור רואה בו דמות מיתולוגית כמעט, אך באמת הוא אדם שהצליח באמצעות דרך חשיבה נכונה, עבודה קשה ושמירה על עקרונות. בסופו של דבר, אלו הם החותמת האמיתית של כל משקיע גדול.