מהן קרנות איריות?
איפשהו שם בגבעות הירוקות של אירלנד, שוכן לו מקלט פיננסי למשקיעים לטווח ארוך: קרנות איריות. קרן אירית, מציעה שילוב ייחודי של יעילות מס, נגישות וחשיפה מגוונת לשוק, מה שהופך אותה למושכת במיוחד עבור משקיעים פאסיביים לטווח ארוך.
קרנות איריות הן קרנות סל (ETF) או קרנות נאמנות שמנוהלות ונרשמות באירלנד. ישראלים מעדיפים לעיתים קרובות את הקרנות האיריות כאשר הם מחפשים להשקיע במדדים אמריקאיים, כמו נאסדק 100, בגלל יתרונות מס ומבנה קרנות אטרקטיבי.
מה היתרון של קרנות איריות?
מקלט מס: חוקי המס באירלנד הן למעשה מה שהופך את הקרנות האיריות לפופולריות. בהשוואה לתחומי שיפוט רבים אחרים, קרנות איריות מתהדרות בשיעורי מס נמוכים יותר על דיבידנדים, ומושכות משקיעים המבקשים למקסם את התשואות שלהם לאורך זמן. הטבה זו מושכת במיוחד משקיעים פסיביים המסתמכים על הכנסה עקבית ממניות דיבידנד לצורך צבירת עושר.
לדוגמה, בארה"ב יש מס של 30% על דיבידנדים שמחלקות חברות אמריקאיות. בקרנות איריות, המס הזה מופחת ל-15% בזכות אמנת מס בין ארה"ב לאירלנד. כלומר, הקרן האירית משלמת פחות מס על הדיבידנדים שהיא מקבלת מהחברות האמריקאיות, מה שמשאיר יותר רווח למשקיעים.
יתרון מצטבר לטווח הארוך: קרנות איריות מציעות יתרון ייחודי למשקיעים לטווח ארוך: צבירה. קרנות אלו משקיעות את הדיבידנדים (אחרי ניכוי מס קטן), מה שמאפשר צמיחה מורכבת ללא נטל מס משמעותי מיידי של 25% כפי שאנו מכירים. זה עומד בניגוד להרבה קרנות אחרות, ביניהן ישראליות (30% ניכוי במקור) ואמריקאיות (25% ניכוי במקור), שבהן המסים נוגסים בתשואות שלכם מלכתחילה.
באופן כללי, קרנות איריות מתהדרות בשיעורי מס מופחתים, אך חלק מהמדינות עדיין מחילות ניכוי מס במקור. למרבה המזל, אלה נמוכים משמעותית ממקבילותיהם במקומות אחרים. ארה"ב מציגה את המכשול הגדול ביותר עם ניכוי מס במקור של 15%, אבל גם זה סביר בהשוואה לפגיעה של 30% מהקרנות הישראליות. בעולם, ניכוי המס הממוצע על קרנות איריות יורד קרוב ל-8%, כלומר אפילו תיק שהושקע במדד עולמי (כ-60% אמריקאיות) יעמוד בפני גרירת מס ממוצעת של 12.5% בלבד – כמחצית מזה של קרנות אמריקאיות.
אין מס עיזבון: על קרן סל אמריקאית מוטל מס עיזבון כאשר היא מועברת ליורשים. שיעור המס נקבע לפי מדרגות מס העיזבון הפדרליות, כאשר שיעור המס המרבי הוא 40%. בקרנות איריות אין מס עיזבון.
חיבוק ישראלי: חדשות טובות למשקיעים ישראלים! קרנות איריות רבות נסחרות בבורסת תל אביב, ואף נסחרות בשקלים לגישה חלקה. זה מסיר את המכשול ואת העלויות הכרוכות בהמרת מט"ח ופותח את הדלת לישראלים להשתתף בהזדמנויות השוק העולמי שמציעות הקרנות האיריות הללו דרך השקעה בבורסה המקומית.
דמי ניהול זולים יותר מקרנות ישראליות (וגם יותר ביטחון שהן יישארו כך):
באופן כללי, קרנות איריות מציעות דמי ניהול נמוכים יותר מאלו של קרנות ישראליות. מה שחשוב לא פחות, אם לא יותר, הוא הביטחון הגבוה שיש בכך שהדמי ניהול יישארו נמוכים לאורך זמן, ולא יעלו כשזה יהיה נוח לקרן.
קרנות ישראליות לפעמים מציעות דמי ניהול אטרקטיביים במיוחד או אפילו אפסיים בשלב ההשקה, במטרה למשוך לקוחות חדשים. אבל ברגע שהן מצליחות לגייס מספיק כסף, יש נטייה להעלות את דמי הניהול, ולפעמים בצורה משמעותית.
האסטרטגיה הזו מבוססת על הנחה שבסופו של דבר יהיו לקוחות שימשיכו להשקיע גם אחרי העלות הגבוהה יותר, ושהם יספגו את העלות הנוספת שנוצרת בעקבות השינוי.
מעבר למגן המס: בעוד שהטבות המס הן היהלום שבכתר, קרנות איריות מציעות יותר מסתם מקלט מס. מכשירים אלה מגיעים לעתים קרובות עם המומחיות של מנהלי קרנות ותיקים אשר מנווטים בשווקים גלובליים מגוונים, ומחפשים השקעות מבטיחות עבור ההון שהרווחת קשה. או לחילופין, עוקבי מדד בעלי דמי ניהול נמוכים. שילוב זה של יעילות מס והכוונה מקצועית או דמי ניהול נמוכים מספקים הצעה משכנעת למשקיעים לטווח ארוך המבקשים לבנות תיק מגוון ועמיד.
אז, האם קרנות איריות הן הבחירה הטובה ביותר?
זה תלוי בסוג החשבון שלכם ובתקופת ההשקעה.
בחשבון פטור ממס, כמו IRA, קרנות איריות הן הבחירה הטובה ביותר. הן מציעות הטבות מס משמעותיות על דיבידנדים, ללא מס רווחי הון על מכירות- מה שמונע כפל מס.
קרנות איריות מציעות יתרון מס ראשוני על דיבידנדים, אך זה מגיע לידי ביטוי בביצועים רק כאשר משקיעים לטווח ארוך ונותנים לדיבידנדים שהושקעו מחדש לעבוד גם כן. במכירה נשלם "כפל מס" על אותן דיבידנדים ולכן השקעה בקרנות איריות תשתלם רק כאשר היא נעשית לטווח ארוך.
עם זאת, בתיק החייב במס, הדברים מסתבכים יותר. בעוד שהמס ההתחלתי על דיבידנדים נמוך יותר, הוא חל שוב ושוב לאורך זמן ככל שהדיבידנדים שהושקעו מחדש גדלים. זה בעצם כפל מס על חלק הדיבידנד, אם כי בשיעור מופחת.
המסקנה? קרנות איריות מציעות הטבות מס משכנעות למשקיעים לטווח ארוך, במיוחד בחשבונות פטורים ממס. עבור חשבונות חייבים במס, יש לשקול בקפידה את ניכוי המס הראשוני הנמוך יותר מול הפוטנציאל למיסוי כפול על דיבידנדים שהושקעו מחדש.
כמה ארוך? לפחות לפחות 15 שנה ובשאיפה יותר מזה, אחרת עדיף ללכת על הקרנות האמריקאיות. היתרון של מיסוי הדיבידנדים הופך אפקטיבי רק כאשר טווח ההשקעה הוא ארוך מאוד – עשרות שנים.
איך קונים קרנות איריות?
אמרנו שקרנות איריות נסחרות בבורסת תל אביב, ולכן דרך הן ניתנול לרכישה דרך כל חשבון מסחר עצמאי בבית השקעות או דרך הבנקים. חשוב תמיד לשים לב לעמלות הנלוות וליתרונות שבחשבון מסחר עצמאי לעומת מסחר דרך הבנק מבחינת עמלות. תמיד נמליץ על פתיחת תיק השקעות באחד מבתי ההשקעות, או בבלינק – שגם הוא חבר בורסה. אך שימו לב כי בלינק, כמו גם פפר אינבסט, הן פלטפורמות למסחר בשוק ההון האמריקאי, ולא ניתן לרכוש בהן ניירות ערך שנסחרים בבורסת תל אביב.
לפני שתלכו לרכוש קרנות סל איריות, חקרו בקפידה את התכונות הספציפיות שלהן, דמי הניהול, אסטרטגיות ההשקעה ופרופילי הסיכון שלהן. ודא שהם עולים בקנה אחד עם היעדים הפיננסיים האישיים ויכולת לקיחת הסיכונים שלך.
איך לבחור קרן אירית?
- דמי ניהול – באופן עקרוני תמיד נשאף לדמי ניהול נמוכים כמה שרק ניתן, בטווח הארוך יש לכך השפעה גדולה גם אם זה נראה זניח.
- במה הקרן משקיעה? – ישנן קרנות איריות רבות (פירוט למטה) וכל אחת מהן משקיעה בניירות ערך שונים, חלקן עוקבות אחר מדדים מובילים כמו הS&P500 או הNasdaq 100, וחלקן עוקבות אחר סקטורים ספציפיים או אפילו אחרי אג"ח. יש לשקול את רמת הסיכון שלך ולבחור אחת שמתאימה לך.
- האם הקרן צוברת או מחלקת? בקרן אירית מחלקת נשלם "כפל מס" ולכן נעדיף לבחור קרן אירית צוברת כדי להנות מההשקעה מחדש של הדיבידנדים אחרי תשלום מס ברמה 1 בלבד – כלומר מקסימום 15% אם הקרן 100% מניות אמריקאיות. יש לשים לב שהיתרון של קרן אירית בה לידי ביטוי בחיסכון של המס הנוסף כאשר הקרן הינה צוברת, תופעה זה גדלה באופן אקספוננציאלי לטווח ארוך. נסביר רגע את עניין המיסוי:
איך עובד המס?
-
ניכוי מס במקור שהקרן משלמת למדינה בה נמצאות החברות אשר מחלקות את הדיבידנד.בקרן אמריקאית המס יהיה 0%. קרן אירית תשלם 15%.
-
בקרן אמריקאית המס יהיה עפי אמנת המס בין המדינה של המשקיע לארה"ב. אם אין אמנת מס הוא יהיה 30%. עבור ישראלים גובה המס יהיה 25%.בקרן אירית עבור מי שאינו אזרח אירלנד אין מס, כלומר 0%.
- מיסוי עפי חוקים במדינת המשקיע. בישראל – 25% על דיבידנדים ומס רווח הון. בחשבונות פטורים אין מיסוי רמה 3.
רשימה של קרנות איריות בישראל
רשימה של קרנות איריות מומלצות ומספר הקרן שלהן:
- INVESCO MSCI WORLD UCITS ETF (ACC) – 1185164 – קרן אירית עולמית צוברת. דמי ניהול- 0.19%
- ISHARES CORE MSCI EUROPE UCITS ETF EUR (ACC) – 1159094 – קרן סל אירית שעוקבת אחרי שווקים מתפתחים באירופה – צוברת. דמי ניהול – 0.12%
- ISHARES NASDAQ 100 UCITS ETF – 1159243 קרן אירית מחקה מדד נאסדק 100 – צוברת. דמי ניהול 0.33%.
- ISHARES CORE S&P 500 UCITS ETF – 1159250 – קרן אירית מחקה s&p500 – צוברת. דמי ניהול 0.07%.
קרנות איריות נוספות
- ISHARES J.P. MORGAN $ EM BOND UCITS ETF – 1158989
- ISHARES $ TIPS UCITS ETF – 1159060
- ISHARES $ HIGH YIELD CORP BOND UCITS ETF – 1159078
- ISHARES $ FLOATING RATE BOND UCITS ETF – 1159086
- ISHARES CORE GLOBAL AGGREGATE BOND UCITS ETF – 1159102
- ISHARES MSCI CHINA A UCITS ETF – 1159110
- ISHARES HEALTHCARE INNOVATION UCITS ETF – 1159128
- ISHARES DIGITALISATION UCITS ETF UCITS ETF – 1159136
- ISHARES AUTOMATION & ROBOTICS UCITS ETF – 1159144
- ISHARES $ SHORT DURATION CORP BOND UCITS ETF – 1159151
- ISHARES CORE MSCI EM IMI UCITS ETF – 1159169
- ISHARES $ TREASURY BOND 1-3YR UCITS ETF – 1159177
- ISHARES $ CORP BOND UCITS ETF USD ETF – 1159185
- ISHARES S&P 500 INFORMATION TECHNOLOGY SECTOR UCITS ETF – 1159193
- ISHARES S&P 500 HEALTH CARE SECTOR UCITS ETF – 1159201
- ISHARES S&P 500 FINANCIALS SECTOR UCITS ETF – 1159219
- ISHARES S&P 500 CONSUMER DISCRETIONARY SECTOR UCITS ETF – 1159227
- ISHARES MSCI ACWI UCITS ETF – 1159235
- ISHARES $ TREASURY BOND 7-10YR UCITS ETF USD – 1159268
- ISHARES $ TREASURY BOND 3-7YR UCITS ETF – 1159276
- INVESCO S&P 500 UCITS ETF – 1183441
- INVESCO S&P 500 ESG UCITS ETF – 1183458 – לקריאה על השקעות ESG.
- INVESCO FINANCIALS S&P US SELECT SECTOR UCITS ETF – 1183466
- INVESCO HEALTH CARE S&P US SELECT SECTOR UCITS ETF – 1183474
- INVESCO KBW NASDAQ FINTECH UCITS ETF – 1183482
- INVESCO MSCI EMERGING MARKETS UCITS ETF – 1183490